ВПЛИВ Е-ТОРГІВЛІ НА ГЛОБАЛІЗАЦІЙНІ ПЕРЕТВОРЕННЯ У СВІТІ ТА В УКРАЇНІ - Гамова, Ірина (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Економіка, 2023)
Розглянуто різні підходи науковців до впливу е-торгівлі на глобалізаційні перетворення у світі та в Україні. Про- аналізовано тенденції світового економічного розвитку і виявлено прямий зв'язок між економічним зростанням та то- ргівлею. Досліджено динаміку частки роздрібної е-торгівлі за регіонами та визначено регіональну частку е-торгівлі в роздрібній торгівлі. Здійснено аналіз країн зі швидким зростанням е-торгівлі, рівнем проникнення інтернету та кількі- стю е-користувачів. Приділено увагу розгляду ринкової капіталізації провідних підприємств е-торгівлі з капіталіза- цією в усьому світі та досліджено найбільші підприємства е-торгівлі у світі та в Україні, встановлено їхній вплив на глобалізаційні перетворення. Виявлено, що найсильніші економіки світу та найбільші е-підприємства світу не завжди відкриті до глобалізаційних перетворень.
Keywords: е-торгівля; глобалізація; маркетплейс; е-користувач; лібералізація торгівлі