ОБЛІК ТА ОПОДАТКУВАННЯ В АКЦІОНЕРНИХ ТОВАРИСТВАХ В АСПЕКТІ ЗАКОНОДАВЧИХ ЗМІН - Гура , Надія (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Економіка, 2023)
Досліджено генезис законодавчого забезпечення діяльності акціонерних товариств і його вплив на облік. На ос- нові аналізу особливостей діяльності акціонерних товариств виокремлено специфічні ділянки обліку в них. Порівня- льний аналіз із законодавчим забезпеченням діяльності акціонерних товариств і обліку в них в зарубіжних країнах дозволив виділити основні відмінності. Розкрито специфічні питання обліку в акціонерних товариствах – облік формування статутного капіталу; його збільшення, зменшення, зміни структури; викупу акцій; конвертації фінан- сових інструментів в акції; оподаткування дивідендів, облік їх нарахування і виплати; відображення у звітності при- бутковості акцій. Запропоновано зміни до нормативних документів з обліку в акціонерних товариствах для відпо- відності сучасному законодавству.